Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Geeft postpartum psychose verhoogde kans op psychose tijdens de overgang?

Vraag

Goedendag Machteld,

In 2008 heb ik een postpartum psychose gehad. Inmiddels ben ik 44 en zit ik waarschijnlijk in de overgang. Nu ben ik eigenlijk wel een beetje bang dat ik weer in een psychose kan raken door de hormonale veranderingen.

Heb ik een verhoogde kans dat dit kan gebeuren?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste S.,

Er zijn inderdaad aanwijzingen dat er een verhoogde kans op psychose is tijdens perioden van hormonale veranderingen, zoals de overgang, bij vrouwen die eerder een postpartum psychose hebben gehad. Het betreft een verhoogd risico en dat betekent dus niet dat iedere vrouw die in het verleden een postpartum psychose heeft gehad daadwerkelijk een psychose rond de menopauze krijgt. Veel vrouwen met een postpartum psychose krijgen geen terugval in psychose rondom de menopauze.

Net zoals grote hormoonveranderingen rondom de zwangerschap triggers kunnen zijn voor het ontwikkelen van een psychose, kunnen ook hormoonveranderingen rond de menopauze dat zijn, vaak in combinatie met andere lichamelijke of psychologische factoren. Deze hormonen grijpen in op processen in de hersenen die te maken hebben met stemming, waarneming en denken. Daarom kunnen ze bij sommige mensen tot psychose leiden.

Omdat je wat bevreesd bent voor het opnieuw krijgen van een psychose nu je in de overgang zit, geef ik je enkele algemene tips en ideeën mee:

  • Bespreek je zorgen met een zorgverlener (huisarts, POH, psychiater) en laat je informeren over wat helpt om mentaal en fysiek gezond te blijven rondom de menopauze, maar ook over de voortekenen van een psychose, hoe je deze kunt herkennen, wat behandelopties zijn. Stel eventueel samen een crisisplan op. Het kan geruststelling bieden als je weet wie doet wat in welke fase, mochten er inderdaad verschijnselen van een psychose optreden;
  • Betrek je naaste(n) bij bovenstaande;
  • Let op leefstijl: gezonde voeding, voldoende slaap, beweging en dergelijke;
  • Bewaak je stressniveau, zorg voor voldoende ontspanning en rust.

Hopelijk kan je hier wat mee!

Hartelijke groet,

Machteld

Beantwoord door: Machteld Marcelis op 9 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

overgang
postpartum psychose
Psychosegevoeligheid

Lees ook