Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Heeft Priadel nog effect bij een erg lage lithiumspiegel?

Vraag

Goedendag,

Ik slik 800 mg Priadel per dag, mijn spiegel is erg laag 0.37.
Ik wil ervan af maar mijn arts wil dat niet. Ik heb veel last van de bijwerkingen en de angst voor vergiftiging, vandaar dat ik de dosis heb laten terugbrengen van 1200 naar 800 mg.
Op 1200 zat ik op 0.57 op 1000 zat ik op 0.47 en nu dus op 0.37.

Mijn vraag is: doet het middel nog iets bij zo’n lage spiegel?

Vriendelijke groet,

C.

Antwoord

Beste C.,

We gaan ervan uit dat de lithiumspiegel (gemeten 12 uur na de laatste inname) tussen 0.6 en 0.8 mmol/l het beste resultaat geeft bij de meeste mensen die lithium gebruiken voor een bipolaire stemmingsstoornis. Sommigen zijn ook gebaat bij een spiegel tussen 0.4 en 0.6. Lager werkt waarschijnlijk niet meer, maar zeker weet je dat niet. Sommigen moeten juist hoger, tussen 0.8 en 1.0 of zelfs 1.2 in acute fasen.

Kwestie van samen met je behandelaar uitzoeken wat bij jou past. Ik kan natuurlijk niet beoordelen welke dosis/spiegel het beste voor jou is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie
Priadel

Lees ook