Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik gebruik Priadel, dus lithium met een suikerlaagje.

Hierover heb ik een vraag: is lithium slecht voor het gebit, oftewel het suikerlaagje?

Ik heb hier eerder niet over nagedacht terwijl ik het medicijn al lang gebruik. Ik ga sinds een jaar naar een mondhygiënist. Zij reinigt mijn gebit en geeft instructies over de verzorging.

Ik poets tanden en gebruik zogenaamde soft picks om tussen mijn tanden te reinigen, maar pas later neem ik Priadel in.

Is dit de juiste volgorde of moet ik dan eerst Priadel innemen in de avond en daarna nog poetsen?

Ik hoop dat je hier een antwoord op hebt.

Groeten,

J.

Antwoord

Beste J.,

Als je de Priadel met water inneemt en meteen doorslikt, en daarna je tanden poetst (ik zou eigenlijk die volgorde aanhouden), dan heeft dat natuurlijk geen invloed op je gebit. Maar ook als je de medicatie na het poetsen op deze manier inneemt lijkt het me niet dat dit schadelijk zou zijn.

Overigens kom ik bij de samenstelling van de hulpstoffen van Priadel geen glucose tegen, wel mannitol, een andere natuurlijke zoetstof. Dus wat jij een suikerlaagje noemt is geen glucose of een andere voor het gebit schadelijke suiker.

Iets anders wat wel speelt is dat mensen die medicatie gebruiken door dit gebruik soms een wat droge mond hebben, en dat kan wel negatief zijn voor je gebit. Suikervrije kauwgom kan dat verlichten.

Bovendien kun je van lithium ook meer dorst krijgen omdat je wat meer plast. Zorg dan dat je je dorst met (kraan) water lest, en niet met allerlei suikerhoudende dranken, vruchtensappen of melk.

Maar het allerbelangrijkste is een goede mondhygiëne. Zo te lezen doe je dat al.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 juni 2020
  • Deel deze pagina: