Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Problematische situatie met psychose

Vraag

Ik leef met mijn zoon van 29 en 2e vrouw en haar zoon van 24. Mijn zoon is al jaren verslaafd aan blouwen, drinken en coke roken. Dat laatste doet hij op het moment niet. Geldproblemen, en alles wat er bij komt, is het voor ons het niet meer uit te houden. Hij ziet dingen die er niet zijn en beschuldigt daar mijn vrouw en haar zoon van.

Hij heeft ook aan gegeven als er hij niet snel uit het huis gaat, dat er dan doden gaan vallen. Hij denkt dat er problemen bij anderen mogen mogen zijn, maar niet bij hem. We zijn al jaren bezig, maar niemand helpt ons. We zijn overal al geweest.

Antwoord

Dat is een zeer problematische situatie waarbij het goed zou zijn alle betrokkenen bij elkaar te brengen om met elkaar te tonen wat er speelt, dat er iets moet veranderen en dat hulp nodig is. Dit kan alleen goed gaan als dit proces wordt ondersteund door iemand die onpartijdig is en elke partij een stem kan laten geven. Zo te lezen is dat niet gelukt en of dit kan lukken vraag ik me af.

Als er gevaar dreigt voor u zelf dan lijkt mij contact leggen met de wijkagent een belangrijke stap, waarbij u samen kijkt of er al grenzen zijn overschreden of mogelijk zullen komen, als u zelf een grens stelt naar uw zoon.

Welk gedrag vind u nog normaal en wat zijn uw grenzen in uw huis en in contact? Zet dit zo duidelijk mogelijk op papier en bespreek dit met hem. Dan kan hij blijven of met een wenselijke termijn vertrekken. Voor ieders bestwil. De verslaving zelf blijft hiermee buiten schot, dat is zijn probleem, even heel zwart wit gezegd. Daarin heeft u geen invloed.

Uw zoon is meerderjarig en heeft de eigen verantwoordelijkheid te nemen. U kunt hem vragen wat u als vader met hem en voor hem kunt doen, maar dat u er zelf aan onder door gaat, of dat uw andere familieleden schade krijgen is natuurlijk niet de bedoeling.

U kunt de verslaving van uw zoon zien als een manier om te overleven. Dat heeft uw zoon blijkbaar op dit moment nodig om zich staande te houden. Dat zal met deze verslaving alleen maar moeilijker worden, maar de keuzes zijn aan hem. Hij zal moeten kiezen wanneer het moment daar is om aan de verslaving wat te doen. Tot die tijd heeft u gezonde grenzen te stellen voor u zelf, uw vrouw en uw andere zoon. En daar kunt u zeker hulp bij gebruiken. Zie het als uw probleem waar u hulp bij nodig hebt. Ga net zo lang bij professionals langs tot u voldoende kracht, inzicht en support heeft om deze actie van grenzen stellen goed uit te voeren.

Wees hierin eerlijk en rustig en stel de grens samen met anderen. Dan staat u sterker en is het duidelijk dat meerdere mensen dit eisen.

Veel sterkte gewenst, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 55
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 22 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook