Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zitten er risico’s aan het gebruik van psilocybine naast sertraline?

Vraag

Dag Jim,

Ik heb de mogelijkheid om mee te doen aan een ademcirkel onder invloed van een truffelbonbon. De microdosis is 1.1 mg psilocybine.

Ik slik ook 100 mg sertraline voor angsten. Dit is hiermee goed in balans en ik ervaar geen angst.

Wat voor risico’s loop ik als ik besluit mee te doen?

Groet,

J.

Antwoord

Hey J.,

De deelname aan een ademcirkel onder invloed van een truffelbonbon met een microdosis van 1.1 mg psilocybine brengt bepaalde (niet erg grote maar toch) risico’s met zich mee, vooral omdat je momenteel 100 mg sertraline gebruikt voor angstklachten. Hoewel sertraline je goed helpt en je geen angst ervaart, is het belangrijk om de mogelijke interacties en risico’s van het combineren van psilocybine met een SSRI zoals sertraline in overweging te nemen.

Psilocybine is een psychoactieve stof die de perceptie, stemming en cognitieve processen kan beïnvloeden. Hoewel 1.1 mg als een microdosis wordt beschouwd en meestal milde effecten heeft, zijn er enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

SSRI’s zoals sertraline beïnvloeden de serotonineniveaus in de hersenen. Psilocybine werkt ook op het serotoninesysteem, en de combinatie van beide kan onvoorspelbare effecten hebben. Hoewel er niet veel onderzoek is naar deze specifieke interactie, kunnen mogelijke risico’s variëren van een versterkte of verminderde werking van de psilocybine tot veranderingen in de effectiviteit van sertraline.

Een zeldzame maar ernstige aandoening die kan optreden bij de combinatie van middelen die het serotoninesysteem beïnvloeden, is het serotoninesyndroom. Dit syndroom kan zich manifesteren met symptomen zoals hoge koorts, verwardheid, agitatie, verhoogde hartslag, zweten en spierstijfheid. Hoewel de dosis psilocybine klein is, blijft het belangrijk om alert te zijn op dit mogelijke zeer kleine maar toch: risico.

Zelfs bij een microdosis kan psilocybine veranderingen in perceptie en stemming veroorzaken. Dit kan leiden tot onverwachte emotionele reacties of versterking van onderliggende angsten, zelfs als deze onder controle lijken te zijn met sertraline.

Psilocybine kan fysieke reacties veroorzaken zoals misselijkheid, duizeligheid en veranderingen in bloeddruk en hartslag. Deze effecten kunnen versterkt worden door de ademhalingstechnieken die tijdens een ademcirkel worden toegepast.

Gezien deze mogelijke risico’s is het belangrijk om goed na te denken voordat je besluit deel te nemen aan de ademcirkel met een truffelbonbon!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 19 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
psilocybine
sertraline

Lees ook