Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik stoppen met oxazepam als ik zo veel paniek voel?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik slik inmiddels 17 jaar citalopram 40 mg tegen paniekklachten, sinds een aantal maanden heb ik het gevoel dat het niet meer zoveel doet.

Een aantal weken geleden kreeg ik ineens weer enorme paniek en sindsdien heb ik er dagelijks last van. Via mijn huisarts ben ik doorgestuurd naar PsyQ. De wachttijden zijn drie maanden. Ik heb van mijn huisarts oxazepam erbij gekregen. Ik slik nu 5 tot 10 mg per dag.

Gelukkig wilde een psychiater eerder tijd vrijmaken. Zij gaf alleen aan dat mijn citalopram niet uitgewerkt kan zijn, en raadde me aan om juist te stoppen met de oxazepam en die alleen te gebruiken indien nodig. Natuurlijk zou ik dat ook graag willen, maar ik zit vol paniek wanneer ik het niet gebruik.

Mijn vraag is dan ook: wat is uw advies in deze?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste E.,

Ik heb je niet gezien dus ik kan geen specifiek behandeladvies geven, alleen algemeen:

  1. Medicatie verlaagt het risico op een terugval, maar biedt nooit absolute bescherming.
  2. Je kunt momenteel niet weten of citalopram is ‘uitgewerkt’ of dat het toch nog enige werking biedt ondanks de terugval die je hebt gehad.
  3. Oxazepam moet je niet langer dan 2-4 weken gebruiken anders raak je verslaafd of in ieder geval hoog risico daarop. Vervelend maar waar. Geen middel voor lange termijn gebruik.
  4. Ik denk dat je het meer in de psychotherapie hoek zou moeten gaan zoeken, ook gezien het feit dat de medicatie blijkbaar nu niet zo’n duidelijk effect heeft.
  5. De therapie voor angst is…… de angst geleidelijk aan steeds meer in het gezicht gaan kijken. Dit is HEEL moeilijk, maar het kan wel, met oefening en training. Psychotherapie dus.
  6. Wat daarnaast kan helpen zijn dingen als sporten en meditatie. Meditatie (bijvoorbeeld mindfulness) is heel hard werken en soms saai – maar het werkt wel.
  7. Als je alle vertrouwen in de citalopram bent verloren zou je van medicatie kunnen wisselen. Echter, dit is een heel gedoe – ook vanwege mogelijke onttrekkingsverschijnselen.
  8. Op termijn – als je weer wat beter bent – zou ik echt serieus overwegen om de medicatie eventueel af te bouwen. Ook een heel gedoe en niet altijd makkelijk, en moet heel langzaam gaan gezien de lange tijd dat je het hebt gebruikt, maar kan mogelijk wel.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 28 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Angst en Dwang
Medicatie

Lees ook