Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Psychiatrische stoornis besmettelijk?

Vraag

Kan een een zorgverlener schrijven dat ze iemand zien die psychiatrisch decompenseert en een “eigen psychiatrische stoornis heeft (psychose, bipolariteit) en dat deze persoon kinderen ‘besmet’?

En dit alles op het zicht en zonder testing?

Antwoord

Ik lees in de beschrijving dat de zorgverlener zich zorgen maakt over de persoon in de zin van mogelijke aanwezigheid van psychose en bipolariteit en er tevens zorgen zijn dat dat effect kan hebben op de kinderen.

Het woord “besmetten” is problematisch, natuurlijk, want psychisch lijden is niet besmettelijk. Dus dat is een beetje vreemd als dat woord gebruikt is.

Er zijn geen formele testen die gebruikt worden in de psychiatrie. Het instrument dat wordt gebruikt is praten met de persoon en goed kijken…

Hoop dat dit de vraag beantwoordt!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Jim van Os op 14 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook