Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Kan ik psychologische behandeling krijgen in plaats van medicatie?

Vraag

Beste mevrouw,

Ik slik 1 mg Risperdal tegen psychose met stemmen. Eerst gebruikte ik haloperidol maar na vijf jaar was er geen effect meer.

Nu mag ik tijdelijk niet autorijden in verband met het instellen van het medicijn. Ik heb aangegeven dat ik doorverwezen wil worden voor behandeling.

Kan het daardoor overgaan zodat ik geen medicijnen voor psychose meer hoef te nemen?

Bedankt.

Antwoord

Beste H.,

Het is niet goed te voorspellen of je zonder medicatie klachtenvrij zal zijn. Sommige mensen bouwen heel geleidelijk hun medicatie af – heel geleidelijk is sowieso altijd verstandig omdat snel afbouwen of stoppen juist de klachten kan verhevigen – en kunnen daarna inderdaad zonder medicatie met voldoende kwaliteit van leven verder.

Er zijn ook mensen die afbouwen tot nul en dan wel bepaalde klachten houden zoals bijvoorbeeld stemmen horen of enige mate van achterdocht. Maar zij vinden dan een manier om daarmee om te gaan en vinden de kwaliteit van hun leven met deze klachten acceptabel.

Er zijn therapieën waardoor mensen weerbaarder worden om met hun klachten om te gaan, en ook lotgenotencontact op herstelwerkplaatsen kan weerbaarheid vergroten. Mensen maken daarin hun eigen individuele afwegingen bij de keuze voor medicatie blijven gebruiken, afbouwen of uiteindelijk proberen hoe het is zonder. Want medicatie heeft zoals je zelf ook aangeeft altijd ook nadelen naast de voordelen. Laat je hierbij in ieder geval bijstaan door je behandelaar/behandelend arts.

Tegenwoordig ervaar ik zelf wel steeds meer begrip en ruimte voor eigen keuzes van mensen in de ggz. Dat wordt ook wel genoemd ‘dignity of risk’, wat betekent dat mensen het recht hebben hun eigen keuzes qua behandeling te maken, ook als daarmee een zeker risico is gemoeid.

Hopelijk kan je hier verder mee.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 14 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid

Lees ook