Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Is er door de psychose cognitieve schade aangericht?

Vraag

Onze zoon van 20 jaar heeft in 2021 een psychotische episode gehad. Hij heeft 8 maanden clozapine geslikt die hij nu heeft teruggebracht naar 100 mg. Maar daarnaast slikt hij 10 mg Abilify.

Nu is onlangs zijn IQ getest, deze ligt significant lager dan drie jaar geleden.

Is er door de psychose cognitieve schade aangericht? Of presteert hij minder door sederende medicatie en een te rustig leven?

Antwoord

Beste M.,

Alle drie de verklaringen die je noemt kunnen bijdragen aan een lagere IQ score. In de nasleep van psychose zijn cognitieve functies vaak nog langere tijd verminderd. Informatieverwerkingsnelheid, aandacht, planning en geheugen zijn vaak slechter dan voor de psychose. Niet zelden trekt dat in de loop van een jaar weer wat bij, maar veel mensen die een psychose hebben gehad ervaren dat ze een stapje achteruit hebben gedaan.

Sederende medicatie helpt niet als je een neuropsychologisch onderzoek moet doen, dus dat heeft de score wellicht enigszins vertekend. En inderdaad, cognitieve functies worden ook weer wat beter als er in het dagelijks leven meer een beroep op wordt gedaan.

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Wim Veling op 19 november 2022

Gerelateerd

Meer over

cognitieve problemen
Psychosegevoeligheid

Lees ook