Main content

Vraag

Wat is een mogelijke aanpak, richting herstel, voor een persoon met psychotische gedragingen en verstandelijk beperkt?

Antwoord

Herstel begint als de juiste mensen in de omgeving zijn. Zeker als iemand niet helemaal voor zichzelf kan zorgen. Bij iemand met psychotische gedrag, is vaak onduidelijk waarom iemand zo doet. Daar kun je naar vragen. Maar bij iemand met een echte verstandelijke beperking, is gesprek waarschijnlijk niet zo makkelijk in de taal die we als volwassenen spreken.

Het is volgens mij allereerst zaak dat de juiste hulpverleners erbij komen. Dat wil zeggen: mensen die zijn opgeleid om met iemand met een verstandelijke beperking om te gaan. Dat vraagt namelijk een andere manier van communiceren, praten, luisteren en verstaan. Dat kan helpen om te verduidelijken hoe de, zoals jij het noemt, psychotische gedragingen te kunnen verstaan. En om te beoordelen of het gedrag zulke problemen oplevert dat er een behandeling voor moet worden gestart.

Herstel begint bij het kunnen maken van contact om vervolgens, liefst gezamenlijk, te bepalen welke zorg of behandeling er nodig is. Het kan ook zijn, en ik hoop dat dit het geval is bij jullie, dat een oplossing dichterbij legt dan je denkt als duidelijk is geworden waar het gedrag uit voortkomt.

Veel succes en hartelijke groet,
Timo


Logo biografie Timo van Kempen

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

 

Lees meer over naasten:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 57
Beantwoord door: Timo van Kempen op 30 januari 2020
  • Deel deze pagina: