Main content

Vraag

Onze zoon is na 2 jaar nog niet hersteld van zijn psychose. Hoelang kan herstel duren? Werken lukt ook nog niet.

Antwoord

Ik kan me heel goed voorstellen dat je je ongerust maakt. Is je zoon nog in behandeling en heb je contact met zijn behandelaar? Dan kun je met hem/haar je ongerustheid bespreken en de vragen stellen die je ongetwijfeld hebt. Is dat lastig, dan kun je ondersteuning krijgen van de Familievertrouwenspersoon van de instelling waar je zoon in behandeling is. Op deze site is te vinden wie de Familievertrouwenspersoon is van de instelling: www.lsfvp.nl

Het kan natuurlijk zijn dat je zoon, als hij in behandeling is, niet wil dat de behandelaar iets over zijn situatie aan zijn ouders verteld. Dat maakt het niet makkelijker. Via de site van Ypsilon kun je de brochure 'Wie zorgt praat mee' bestellen of downloaden als pdf. Deze brochure met informatie voor familieleden en naastbetrokkenen over privacy en autonomie beschrijft hoe patiënt, hulpverlener en familie met elkaar om kunnen gaan om optimale zorg mogelijk te maken.

Als hij in behandeling is, weet je dan ook of er door het behandelteam familiebijeenkomsten/voorlichtingsbijeenkomsten over psychose worden georganiseerd? Daar ontmoet je lotgenoten die je tips en adviezen kunnen geven.

Op de site van Ypsilon kun je deze brochure downloaden: 'Help! Psychose in de familie'.
Ga ook eens kijken op de site https://naasteninkracht.nl/
Deze site is speciaal voor familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Je vindt er tips, adviezen, informatie en ervaringsverhalen.

Ook deze onlinemodule zou je kunnen helpen, deelname is anoniem.

Tenslotte, je kunt ook bellen met de adviesdienst van Ypsilon, op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur 088 0002120.

Het spijt me dat dit antwoord op zich heeft laten wachten, reden is de vakantie. Ik wens je veel sterkte en wijsheid.

Met vriendelijke groet,
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Verder lezen over de fasen van psychose en herstel:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65
Beantwoord door: Ypsilon op 22 augustus 2019
  • Deel deze pagina: