Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Psychose ‘uitzweten’?

Vraag

Mijn partner had in 2013 haar eerste episode, later volgde er nog een paar met telkens een opname in een psychiatrisch ziekenhuis, maar nu was het al even geleden. Ze heeft met succes haar medicatie afgebouwd en haar levensstijl aangepast met Transcendentale Meditatie en gezonde voeding en wat supplementen.

Recent begon dat allemaal te verwateren en is ze dus nu afgegleden in een psychose. Ze heeft een ‘lieve’ vorm van psychose, ze is wel verward maar leeft in een ‘fantastische’ wereld. Dus kwaad is of doet ze niet.

Mijn vraag is nu of er in België een centrum bestaat die mensen opvangt en begeleid doorheen een episode zonder antipsychotica of antidepressiva? (We zijn ervan overtuigd dan de kans op recidive drastisch verminderd tot verdwijnt wanneer een patiënt zijn episode medicatieloos kan uitzitten.) Enkel haar slaap die ze nu al een paar dagen/nachten mist zijn we bereid met medicatie te herstellen.

Antwoord

Wat goed om te lezen dat je partner door aanpassingen in levensstijl haar mentale gezondheid heeft weten te bewaken. Nu is ze dan toch een beetje doorgeschoten. Is er voor jou een aanleiding te ontdekken? Externe factoren die gemaakt hebben dat ze toch uit evenwicht is geraakt? Het is inderdaad een goed teken dat er geen sprake is van agressie naar anderen of zichzelf.

Om op je vraag terug te komen; ik weet zo niet een instelling die faciliteert dat iemand met een psychose op eigen tempo kan landen. Behandelsettingen zetten vaak in op zo spoedig mogelijk stabiliseren. Want hoe langer het duurt dat iemand in verwarring is, hoe langer de weg terug. Dat betekent vaak toch de inzet van een antipsychoticum. Dat jullie dat niet zien zitten, begrijp ik ook.

Ik zou je aanraden om te zoeken naar omgevingen die veilig, overzichtelijk en afgebakend zijn, maar niet direct behandelen. Denk bijvoorbeeld aan een zorgboerderij of zorgtuin.
Verder moet ik denken aan de aanpak Open Dialogue. Een deskundige gaat dan op open wijze met iemand die in verwarring is in gesprek. Daarbij wordt de directe omgeving ook betrokken. Zoek maar eens op op internet. Als dit je aanspreekt, zou je daarover op dit spreekuur een vraag kunnen stellen aan Dirk Corstens, die daar thuis in is.

Veel succes en groet.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Rik Verweijen op 20 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook