Main content

Vraag

Een aantal jaren geleden kwam ketamine in beeld als mogelijk antidepressivum. Is hier al vooruitgang in geboekt?

Antwoord

Hey J,

Hangt er van af aan wie je het vraagt. Ketamine is een synthetisch narcosemiddel. Het wordt in de vorm van injectievloeistof op de markt gebracht als narcosemiddel bij operaties en wordt gebruikt als pijnbestrijdingsmiddel voor zowel mensen als dieren. Ketamine (Special K, Vitamin K, Keta ) wordt, in veel lagere doseringen, ook gebruikt als recreatieve drug om 'trips' te maken.

Als psychedelisch tripmiddel blijkt het ook depressieve gevoelens te verminderen (misschien niet verwonderlijk), maar of dat het zelfde is als een antidepressivum blijft wat mij betreft de vraag.

Met andere woorden: als men met de rug tegen de muur staat kan het mogelijk gebruikt worden bij depressie, maar in Nederland vooralsnog alleen in het kader van onderzoek.

Pas op de hype, zou ik zeggen. En wie weet in de toekomst....

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat PsychoseNet regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: