Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is quetiapine een effectief middel bij manie?

Vraag

Beste mijnheer Kupka,

Onze dochter van 18 is in behandeling vanwege een bipolaire stoornis. Recent is ze in een manie gekomen en uiteindelijk in een psychose beland.

Toen ze nog niet psychotisch was is er gestart met 50 mg quetiapine. Inmiddels opgebouwd tot 400 mg/dag. Wij hadden de hoop dat een snelle actie haar klachten zouden beperken, maar helaas is haar toestand alleen maar verslechterd (psychose).

Nu lezen we in een (Amerikaans) psychiatrisch rapport dat quetiapine in kleine doseringen een manie kan verergeren. Klopt dit? Wat is uw ervaring? Is quetiapine sowieso een effectief en snel middel voor het bestrijden van een manie? Ze gebruikt ook lithium.

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste J.,

Quetiapine is een middel dat in een lage dosis (25-50 mg/dag) ‘off-label’ wordt gebruikt om de slaap te verbeteren, in een matige dosis (300 mg/dag) om een bipolaire depressie te behandelen, en in een hoge dosis (600-800 mg/dag) om een manie te behandelen.

Ik ken het optreden van manie niet als een bijwerking van quetiapine, heb het nog nooit gezien (maar dat zegt ook niet alles). Ik denk dat je verwijst naar een gevalsbeschrijving waarbij het gaat om 75 mg/dag. Dit soort gevallen zijn zeldzaam beschreven.

Als bij je dochter de combinatie van lithium en quetiapine niet binnen twee weken tot verbetering van de manie leidt, dan zou er een ander antipsychoticum moeten worden gekozen in combinatie met lithium. Vraag het ook eens aan de behandelend psychiater als je met haar meegaat.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 juli 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie
Quetiapine

Lees ook