Main content

Vraag

Beste Ralph,

Tijdens mijn depressies heb ik last van overgevoeligheid voor geluid, ruik ik vreemde dingen, ben ik wantrouwig, enzovoorts (meestal luiden ze een depressieve episode in).

Quetiapine lijkt hiertegen te helpen – ik slik dan maximaal vier keer 25 mg per dag. Mijn psychiater is hier geen voorstander van. Zij denkt dat het werkt omdat het me sedeert. Ik vermoed dat het werkt omdat quetiapine een antipsychoticum is. Graag wil ik weten hoe u hierover denkt.

Dank alvast!

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste I.,

Ik kan natuurlijk alleen in algemene termen antwoorden. Quetiapine is een antipsychoticum, ook wel neurolepticum genoemd. Het dempt emotionele prikkels, en niet zozeer door sedatie. Het maakt je als het ware iets onverschilliger, geeft je meer afstand van gevoelens, en soms is dat heel prettig bij een toestand van overprikkeling, angst of psychose.

Ik denk dus dat het effect dat je ervaart niet door sedatie komt.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 juli 2021
  • Deel deze pagina: