Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat is de meerwaarde van quetiapine naast lithium?

Vraag

Goedendag,

Ik heb een bipolaire stemmingsstoornis en ben sinds twee jaar goed ingesteld op lithium. Eerder kreeg ik daarnaast Orap en lorazepam.

Nu krijg ik naast lithium quetiapine. Ik heb het idee dat ik daar hoofdpijn van krijg. Lorazepam werkte als angstremmer veel beter.

Wat is de meerwaarde van quetiapine naast lithium?

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste J.,

Quetiapine wordt bij bipolaire stemmingsstoornissen meestal gegeven voor de behandeling van de depressieve fasen (dosis is dan meestal zo rond de 300 mg/dag). Het kan ook worden gegeven voor de behandeling van hardnekkige slaapstoornissen (de dosis is dan meestal 25 tot 50 mg voor de nacht). Het wordt inderdaad vaak gecombineerd met lithium, omdat deze medicijnen elkaars gewenste werking kunnen versterken.

Lorazepam is een benzodiazepine, bedoeld voor de kortdurende behandeling van angstklachten, onrust of slapeloosheid. Het probleem bij dit type medicijnen (benzodiazepinen, ‘pammen’) is dat je er na enige tijd minder gevoelig voor kunt worden (gewenning), waardoor je er steeds meer van moet gaan nemen, en als je er dan mee stopt bovendien afkickverschijnselen van kunt krijgen. Daardoor is er dus een risico van afhankelijkheid.

Dat zie je niet zo bij de meeste andere medicijnen, daar treedt in de meeste gevallen geen gewenning op (je hoeft dus niet steeds meer te gebruiken voor hetzelfde effect). Wel kunnen er bij veel medicijnen bij stoppen onttrekkingsverschijnselen optreden. Het advies is dus altijd om in overleg met je behandelaar geleidelijk af te bouwen als je wilt stoppen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 september 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie
Quetiapine

Lees ook