Main content

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Ik overweeg een SSRI te starten omdat ik veel angst- en stemmingsklachten heb. Ook heb ik slaapproblemen en last van dwangmatig piekeren. Dit als gevolg van een burn-out.

Ik ben bij een psychiater geweest die opperde om met sertraline te starten. Dit was een eenmalig consult. Ik vroeg mij af of het uitmaakt welke SSRI men start. In mijn familie gebruiken twee mensen venlafaxine. Ook hoor ik positieve verhalen over citalopram.

Weet u toevallig wat het verschil is tussen de verschillende SSRI’s?

Daarnaast krijg ik nu 25 mg quetiapine voorgeschreven maar ik krijg hier veel hoofdpijn van en slaap er niet beter door.

Kan quetiapine samengaan met een SSRI?

Hopelijk kunt u me helpen met deze vragen.

Alvast dank!!

Antwoord

Beste S.,

Via PsychoseNet kunnen we geen persoonlijke adviezen over behandelingen geven en dus alleen in algemene termen reageren.

Venlafaxine is geen SSRI, maar een SNRI, een iets krachtiger antidepressivum dan de SSRI's. De respons op psychofarmaca is heel verschillend tussen personen, en dat geldt ook voor de bijwerkingen. Je moet een middel dus uitproberen om te weten wat het voor jou doet.

Bij een antidepressivum duurt dat 4 tot 6 weken. Als er dan helemaal geen verbetering is, moet er een ander middel gekozen worden.

Quetiapine wordt vaak gecombineerd met een antidepressivum om de slaap te bevorderen, maar eigenlijk is het daar niet voor geregistreerd, dus die toepassing is 'off-label'. Misschien moet er nogmaals een consult bij een psychiater gebeuren om een passend advies te krijgen, inclusief een persoonlijk antwoord op jouw vragen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 juni 2022
  • Deel deze pagina: