Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Weet u waar de rare beelden vandaan komen vlak voor het slapen?

Vraag

Ik ben een jongen van 13 die niet blowt of soortgelijke dingen doet. In de fase waarin ik ga slapen heb ik een soort waanbeelden. Ik zie bijvoorbeeld geen diepte meer en soms zie ik mezelf vanuit de hoek van de kamer en kan ik me niet bewegen.

Mijn hoofd is als dit gebeurt meestal helemaal vol. Als ik mijn ogen sluit zie ik gewone beelden van die dag die er heel erg raar uitzien.

Begrijpt u wat dit is? We gaan sowieso ook naar een arts.

Bedankt alvast.

Antwoord

Beste T.,

Dank voor je bericht!

Heel veel mensen hebben bij het in slaap vallen (of bij het wakker worden) allerlei rare gewaarwordingen zoals jij beschrijft.

Dit heeft echter niets met psychose of waanbeelden te maken – het komt door de grensstaat tussen waken en slapen, waardoor er in de hersenen allerlei dingen ‘naar boven komen drijven’ die overdag niet tot het bewustzijn kunnen doordringen maar in de overgang van waken naar slapen wel. Het is een soort ‘bewust dromen’.

Bottom line: niets om je zorgen over te maken volgens mij! Maar altijd goed om even te checken bij de arts.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Jim van Os op 19 april 2022

Gerelateerd

Meer over

Overig
slaapproblemen

Lees ook