Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik beter wel of niet naar de rechtszitting gaan?

Vraag

Ik heb een uitnodiging gekregen voor een rechtszitting in verband met de aanvraag verlenging zorgmachtiging van mijn dochter. Wij vinden het belangrijk dat de zorgmachtiging verlengd wordt.

Tijdens heftige perioden van manische psychose gaat mijn dochter zwerven. Ze loopt dag en nacht om belangrijke missies te vervullen en is bang om te eten, omdat ze denkt dat er medicatie in het eten zit. In deze perioden kan ze juist niet zonder medicatie. Onze band is heel goed. We kunnen overal diepgaand over praten behalve over medicatie of over de zorgmachtiging. Mijn dochter vindt dat medicatie alleen nadelen heeft. Dat haar emoties, haar denken en energie onderdrukt worden. Ze heeft jarenlang de medicatie geaccepteerd, omdat ze ons vertrouwde. Nu beschadigt het onze relatie als wij ons met de medicatie bemoeien.

Kan ik beter wel of niet naar de zitting gaan?

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste Moeder,

Helaas is niet mogelijk hier een objectief antwoord op te geven, want het hangt van heel veel af.

In het algemeen zijn beslissingen over zorgmachtiging met medicatie zeer complex en spelen vele factoren een rol, waaronder de ernst van de aandoening, het risico voor de persoon zelf of anderen en de voorkeuren en waarden van de persoon en zijn familie.

Uiteindelijk moet de beslissing of je dochter een zorgmachtiging met medicatie nodig heeft, gebaseerd zijn op een zorgvuldige afweging van haar individuele behoeften en omstandigheden, en op het advies van medische deskundigen en juristen.

Voor jou is belangrijk de afweging of je liever meer wil inzetten op de relatie of meer op de veiligheid. In het algemeen heb ik, mede op basis van mijn eigen ervaring in de familie, een voorkeur om in te zetten op de relatie en de aspecten van de veiligheid over te laten aan de professionals. Ik wilde er vooral zijn voor mijn kind – als mens – en niet als een verlengde arm van de psychiatrie.

Maar nogmaals: het hangt er maar helemaal van af. Ik ken de ins en outs niet goed genoeg…. Maar geef je bovenstaande ter overweging mee.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 9 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten
zorgmachtiging

Lees ook