Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Relatie uit met vriend, kunt u mij helpen het beter te begrijpen?

Vraag

Beste forum,

Ontzettend fijn dat ik jullie gevonden heb. Mijn relatie van ongeveer 6 maanden met iemand waarvan ik hield is verbroken. Het is heel eng voor me geweest hoe hij ineens in de afstand kon schieten. Omdat hij recent definitief afstand heeft genomen, zou ik zo graag beter willen begrijpen hoe het is om zoiets te hebben en hoe een relatie dan beleefd wordt. Meer afstand dan dat we hadden kon voor mijn gevoel niet. Ik merk dat hij heel goed voor zichzelf kan denken, en lijkt ook wel dat hij ook niet anders kan. Omdat hij de laatste tijd zo vaak zei dat hij van mij hield en allerlei toekomst dingen vroeg, zoals familie zien en schaatsen in de winter, ben ik verbouwereerd en geschrokken van die afstand. Ik mis hem en tegelijkertijd denk ik dat het voor mezelf ook beter is dat het over is. Nu zo snel al word ik als EEN vriend benadert en dat doet me heel veel pijn. Kunt u mij helpen? Misschien helpt het mij alles meer te begrijpen

Hartelijk groet,
F.

Antwoord

Hey F,

Dank voor je schrijven – heel indrukwekkend wat je schrijft en mee hebt gemaakt…

Bij ons forum kun je hier een conversatie over beginnen.

Hier bijhet spreekuur hebben we niet echte antwoorden voor je, wel links naar veel materiaal op onze site met mensen die hier over vertellen cq soortgelijke dingen hebben meegemaakt:

Partners-moeten-allebei-rouwproces
Naasten
Dwingende achterdocht in een relatie
Relatie aangaan verstandig?

Het lijkt er op dat je voor je zelf hebt moeten kiezen.

Het is tragisch dat psychose soms zo\’n zware wissel trekt op de relatie, en letterlijk tussen de liefde van twee mensen kan gaan staan.

Begrijpen is moeilijk – waar het om gaat dat noch jij noch hij schuld hebben of iets verkeerd hebben gedaan.

Wellicht kunnen jullie vrienden blijven en het over de tijd zelf beter gaan begrijpen.

Dank voor schrijven, hope this helps – a bit…

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Jim van Os op 14 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook