Main content

Vraag

Hallo Jim,

In de afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn omgeving waardoor de druk op mij sterk was toegenomen. Hierdoor kwam ik twee jaar geleden in een psychose terecht, althans wat toen psychose genoemd werd. Ik ben hier niet zo zeker van. Volgens mij was het een reactie op de omstandigheden waardoor ik wat ‘wiebelig’ was.

Ik heb mezelf in die tijd recht aan kunnen kijken in de spiegel…. Nu merk ik dat iedereen, inclusief mijzelf,  een beetje getraumatiseerd is door hetgeen er gebeurd is. Ik realiseer me dat het collectieve geheugen helaas weinig ruimte biedt voor vergeetachtigheid. Het blijft leven bij de mensen om mij heen.

Nu doe ik hard mijn best om vrede te stichten maar het wil nog niet echt landen.

Hoe kan ik hier verandering in aanbrengen zonder zelf (voor de zoveelste keer) op mijn knieën te hoeven gaan?

Dank je wel voor je antwoord.

Hartelijke groet!

Antwoord

Hey R.,

Een goed punt dat je aansnijdt: het verleden dat niet weg wil gaan en relationeel blijft interfereren.

Het is een situatie die in mijn ervaring vaak het beste wordt benaderd via mediatie: een derde persoon, die gezien wordt als onafhankelijk, laten medieren tussen de partijen over wat ze van elkaar houdt.

Is niet altijd makkelijk te organiseren maar kan wel helpen. Ook kan het helpen als de mediator iets weet van ervaringsdeskundigheid en hoe weerbaarheid bij psychisch lijden werkt.

Enfin, zoiets?

Succes en dank voor schrijven!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees meer over naasten:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 17 juni 2022
  • Deel deze pagina: