Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe zorg ik dat relaties weer goedkomen na een turbulente periode?

Vraag

Hallo Jim,

In de afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn omgeving waardoor de druk op mij sterk was toegenomen. Hierdoor kwam ik twee jaar geleden in een psychose terecht, althans wat toen psychose genoemd werd. Ik ben hier niet zo zeker van. Volgens mij was het een reactie op de omstandigheden waardoor ik wat ‘wiebelig’ was.

Ik heb mezelf in die tijd recht aan kunnen kijken in de spiegel…. Nu merk ik dat iedereen, inclusief mijzelf,  een beetje getraumatiseerd is door hetgeen er gebeurd is. Ik realiseer me dat het collectieve geheugen helaas weinig ruimte biedt voor vergeetachtigheid. Het blijft leven bij de mensen om mij heen.

Nu doe ik hard mijn best om vrede te stichten maar het wil nog niet echt landen.

Hoe kan ik hier verandering in aanbrengen zonder zelf (voor de zoveelste keer) op mijn knieën te hoeven gaan?

Dank je wel voor je antwoord.

Hartelijke groet!

Antwoord

Hey R.,

Een goed punt dat je aansnijdt: het verleden dat niet weg wil gaan en relationeel blijft interfereren.

Het is een situatie die in mijn ervaring vaak het beste wordt benaderd via mediatie: een derde persoon, die gezien wordt als onafhankelijk, laten medieren tussen de partijen over wat ze van elkaar houdt.

Is niet altijd makkelijk te organiseren maar kan wel helpen. Ook kan het helpen als de mediator iets weet van ervaringsdeskundigheid en hoe weerbaarheid bij psychisch lijden werkt.

Enfin, zoiets?

Succes en dank voor schrijven!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 17 juni 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook