Main content

Vraag

Mijn zoon gebruikt op dit moment een antipsychoticum. Hij wil ook Ritalin omdat hij zijn studie weer wil oppakken. Ik het verleden heeft hij Ritalin gehad vanwege ADD maar is er toentertijd zelf mee gestopt.

Zijn huidige psychiater in opleiding wijst dit af omdat Ritalin een psychose kan uitlokken.

Wordt dit altijd afgeraden of is het toch mogelijk om beide te combineren onder goede begeleiding?

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag.

In het algemeen is dit te ontraden - aan de ene kant geef je een antipsychotisch medicijn om de psychose te onderdrukken en aan de andere kant geef je een ander medicijn dat het antipsychotische effect ondermijnt. Does not make sense, really.

Dat gezegd hebbende: er zullen altijd mensen zijn die wel baat hebben gehad bij de combinatie. Het is niet te voorspellen of hij dat gaat zijn en er is dus ook een risico aan verbonden.

Moeilijk dus.... maar ik kan de psychiater in opleiding wel volgen. Misschien kan de dosis van het antipsychoticum naar beneden als compromis?

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 23 juli 2020
  • Deel deze pagina: