Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Worden mijn rusteloze benen veroorzaakt door gebruik van venlafaxine?

Vraag

Sinds het gebruik van venlafaxine heb ik soms last van rusteloze benen en vaak van pijnlijke voeten en benen als ik wakker word. Ik voel dan ook de drang om ze te bewegen en rekken. Hierdoor word ik vaak vermoeid wakker met zware vermoeide benen en pijn onder mijn voeten.

Waardoor kan dit komen, en wat kan ik eraan doen?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste A.,

Venlafaxine is geassocieerd met RLS (restless-legssyndroom). Restless-legssyndroom wordt gekenmerkt door een hinderlijke sensatie in de benen, samen met een niet te bedwingen bewegingsdrang, meestal toenemend bij ontspanning, wat flinke problemen bij het inslapen kan veroorzaken.

Ook zijn antidepressiva (en trouwens ook dexamfetamine, wat je ook gebruikt) soms geassocieerd met acathisie. Het wordt gekenmerkt door een onaangenaam gevoel van innerlijke rusteloosheid en de drang om constant te bewegen. Mensen die aan acathisie lijden, kunnen het moeilijk vinden om stil te zitten of stil te staan en voelen vaak de behoefte om te lopen, te wiebelen met hun benen, of zich op andere manieren te bewegen om het ongemak te verlichten.

De symptomen van acathisie kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. De aandoening kan soms verward worden met RLS, maar het belangrijkste onderscheid is dat acathisie een algemeen gevoel van onrust betreft, terwijl RLS specifiek betrekking heeft op ongemak in de benen.

Dus dit is wellicht iets om met de voorschrijver te bespreken…

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 11 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Bijwerkingen
Medicatie
venlafaxine

Lees ook