Main content

Vraag

Onze dochter heeft psychoses gehad in 2011, 2014 en nu weer. Ze is gediagnosticeerd met Bipolair 1 in 2014. Het factteam ondersteunt haar te weinig in haar hulpvragen.

Zij is nog steeds op zoek naar haar eigen identiteit. Inmiddels wordt ze deze week 29 jaar. (Ik als moeder ben inmiddels ook ervaringsdeskundige helaas)

Zou schematherapie een idee kunnen zijn, om haar inzicht te geven in ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik in m’n leven’?

Antwoord

Schematherapie is niet zozeer een behandeling voor de bipolaire stemmingsstoornis of daaruit voorkomende (manische) psychosen.

Het kan mensen wel helpen als ze qua stemming zijn gestabiliseerd om meer zicht te krijgen op hun emotionele reacties en hoe die samenhangen met eerdere ervaringen in hun leven c.q. hun jeugd. Van belang bij een dergelijke therapie is dat je op dat moment niet meer in een acute manie of depressie zit, want dan kun je er niet van profiteren.

Kijk eens op https://www.schematherapie.nl/over-schematherapie/.

In hoeverre schematherapie zou kunnen helpen bij jullie dochter kan ik natuurlijk niet beoordelen, dat zouden jullie met haar eens met haar behandelaar moeten bespreken.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 64
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 augustus 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: