flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Schizofrenie en borderline een gangbare combinatie? * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn schizofrenie en borderline een gangbare combinatie?

Vraag

Beste Jim,

Hoe denk jij over de combinatie borderline persoonlijkheidsstoornis en schizofrenie?

Antwoord

Beste C.,

Zowel borderline als schizofrenie verwijzen niet naar echte ziekten maar zijn meer een beschrijving van bepaalde symptoomclusters.

Het probleem van dit soort diagnosen is dat mensen al heel snel aan de criteria van twee tot vijf verschillende diagnostische categorieën voldoen. Het lijkt dan alsof ze meerdere ‘ziektes’ hebben, maar in werkelijkheid is het gewoon een weerspiegeling van het feit dat ieder mens zijn eigen specifieke mix heeft van symptomen die voortdurend veranderen en zich ontwikkelen over de tijd.

Dus als je bijvoorbeeld bent getraumatiseerd tijdens de jeugd, dan kun je al snel last hebben van instabiliteit en dissociatie (borderline), flashbacks en vermijding (PTSS), hallucinaties (schizofrenie) en overmatig alcoholgebruik (verslaving).

Dus zo denk ik erover!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65

Beantwoord door: Jim van Os op 29 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Diagnostiek
Psychosegevoeligheid

Lees ook