Main content

Vraag

Beste Jim,

Hoe denk jij over de combinatie borderline persoonlijkheidsstoornis en schizofrenie?

Antwoord

Beste C.,

Zowel borderline als schizofrenie verwijzen niet naar echte ziekten maar zijn meer een beschrijving van bepaalde symptoomclusters.

Het probleem van dit soort diagnosen is dat mensen al heel snel aan de criteria van twee tot vijf verschillende diagnostische categorieën voldoen. Het lijkt dan alsof ze meerdere 'ziektes' hebben, maar in werkelijkheid is het gewoon een weerspiegeling van het feit dat ieder mens zijn eigen specifieke mix heeft van symptomen die voortdurend veranderen en zich ontwikkelen over de tijd.

Dus als je bijvoorbeeld bent getraumatiseerd tijdens de jeugd, dan kun je al snel last hebben van instabiliteit en dissociatie (borderline), flashbacks en vermijding (PTSS), hallucinaties (schizofrenie) en overmatig alcoholgebruik (verslaving).

Dus zo denk ik erover!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer uitleg over psychose en psychisch lijden:

In dit mini-college legt psychiater en hoogleraar Jim van Os uit welke DSM-diagnosen bij psychose gesteld kunnen worden, wat die betekenen en of dit nu echt allemaal apart aandoeningen zijn.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 29 juli 2020
  • Deel deze pagina: