Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Schizofrenie in remissie

Vraag

Ik heb een diagnose schizofrenie. Vanwege het willen verlengen – en dus behouden van rijbewijs C – vroeg ik mijn behandelaar naar een diagnose met symptoomcriteria voor remissie en/of ik daarbinnen val. Ik kreeg het antwoord dat ik de laatste behandelovereenkomst aan moest houden d.w.z. ‘schizofrenie’.

Op internet vond ik een oud overzichtsartikel ‘remissiecriteria voor de diagnose schizofrenie’ van uw hand. Mijn vraag: Zijn er ooit dergelijke criteria opgenomen in de DSM, zodat je van een diagnose ‘in remissie’ (oid) kan spreken? Of is het nog altijd: eens schizofrenie altijd schizofrenie?

Hoe werkt dit?

Antwoord

Beste Max,

Goede vraag!

Er is een mogelijkheid om in de diagnose van DSM5 ook iets te zeggen over het beloop, namelijk via de beloop ‘specifier’. Dit is een subcode waarin je kunt aangeven in hoeverre iemand hersteld is. Wellicht kan de psychiater deze specifier ook gebruiken?

Overigens is de regeling rond rijbewijs aanzienlijk verbeterd voor patiënten.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Jim van Os op 25 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
schizofrenie

Lees ook