Main content

Vraag

Ik heb een diagnose schizofrenie. Vanwege het willen verlengen – en dus behouden van rijbewijs C – vroeg ik mijn behandelaar naar een diagnose met symptoomcriteria voor remissie en/of ik daarbinnen val. Ik kreeg het antwoord dat ik de laatste behandelovereenkomst aan moest houden d.w.z. ‘schizofrenie’.

Op internet vond ik een oud overzichtsartikel ‘remissiecriteria voor de diagnose schizofrenie’ van uw hand. Mijn vraag: Zijn er ooit dergelijke criteria opgenomen in de DSM, zodat je van een diagnose ‘in remissie’ (oid) kan spreken? Of is het nog altijd: eens schizofrenie altijd schizofrenie?

Hoe werkt dit?

Antwoord

Beste Max,

Goede vraag!

Er is een mogelijkheid om in de diagnose van DSM5 ook iets te zeggen over het beloop, namelijk via de beloop 'specifier'. Dit is een subcode waarin je kunt aangeven in hoeverre iemand hersteld is. Wellicht kan de psychiater deze specifier ook gebruiken?

Overigens is de regeling rond rijbewijs aanzienlijk verbeterd voor patiënten.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Jim van Os op 25 maart 2019
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: