Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik verwachten van een second opinion?

Vraag

Momenteel ben ik bezig met mijn coach van de ggz om een verwijzing te krijgen voor het UMC Utrecht.

Ik hoop op een goede second opinion. Ik heb wat ADHD-kenmerken, misschien autisme en ik ben ook weleens manisch. Ik heb wat slechte ervaringen met medicatie. Ik hoop dat men mij wat alternatievere middelen kan voorschrijven.

Groeten,

T.

Antwoord

Beste T.,

Dank voor je bericht.

Je huisarts of psychiater kan je inderdaad een verwijzing geven voor een second opinion bij het UMC Utrecht. Dat gaat niet via dit spreekuur, overigens, maar denk ook niet dat je dat bedoelde.

Een second opinion is het proces waarbij je een onafhankelijke beoordeling van je diagnose of behandelplan krijgt van een andere specialist. In het geval van het UMC Utrecht betekent dit dat een andere psychiater of specialist binnen het ziekenhuis de huidige diagnose en het behandelplan van jou zal beoordelen. Dit kan nuttig zijn wanneer er twijfels of onzekerheden zijn over de diagnose, of wanneer je niet tevreden bent met de voorgestelde behandeling.

Een second opinion bij het UMC Utrecht houdt meestal het volgende in:

  • Verwijzing. Je huidige psychiater of behandelaar verwijst je naar een andere specialist binnen het UMC Utrecht voor een second opinion. Dit kan een andere psychiater, psycholoog of specialist zijn, afhankelijk van de specifieke situatie.
  • Informatie verzamelen. De specialist die de second opinion uitvoert, zal alle relevante medische dossiers, testresultaten en andere informatie over jou verzamelen. Dit kan ook het verkrijgen van aanvullende informatie of het uitvoeren van aanvullende tests omvatten, indien nodig.
  • Beoordeling. De specialist zal de verzamelde informatie beoordelen en een onafhankelijke mening geven over de diagnose en het behandelplan. Dit kan bevestigen wat de oorspronkelijke behandelaar heeft voorgesteld, of het kan leiden tot nieuwe inzichten en aanbevelingen voor alternatieve behandelingen.
  • Communicatie. De specialist die de second opinion uitvoert, zal de resultaten van zijn of haar beoordeling met zowel jou als de oorspronkelijke behandelaar bespreken. Dit stelt alle betrokken partijen in staat om te begrijpen wat de second opinion heeft opgeleverd en om gezamenlijk te beslissen over de beste vervolgstappen.

Het doel van een second opinion is om extra zekerheid en vertrouwen te bieden in de diagnose en het behandelplan van de patiënt. Het kan helpen om mogelijke alternatieve behandelingen te identificeren, of om iemand gerust te stellen dat het huidige plan de juiste aanpak is. Het is belangrijk om te onthouden dat het vragen om een second opinion een normaal en geaccepteerd onderdeel is van het zorgproces, en dat mensen het recht hebben om alle beschikbare opties te verkennen om de best mogelijke zorg te ontvangen.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 28 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Diagnostiek
second opinion

Lees ook