Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat is uw advies aangaande seksuele bijwerkingen van escitalopram?

Vraag

Beste Ralph,

Ongeveer vijf maanden geleden ben ik overgestapt van nortriptyline op escitalopram. Ik neem dit vanwege depressie en angst. Ik merk dat mijn libido enorm is afgenomen wat ik erg vervelend vind. Tevens ervaar ik problemen met ejaculatie. Nooit eerder in mijn leven heb ik hier last van gehad.

Moet ik helemaal stoppen met antidepressiva?

Gaat een dosisverlaging van escitalopram helpen?

Of overstappen op een ander antidepressivum?

Graag hoor ik uw advies hierover.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Antwoord

Beste P.,

Seksuele bijwerkingen zijn helaas een bekend probleem bij antidepressiva van het type SSRI, zoals escitalopram. Dosisreductie doet wel iets, maar neemt de bijwerking meestal niet geheel weg, zeker als die zo uitgesproken is als jij meldt.

Ik kan je via deze weg natuurlijk geen persoonlijk passend advies geven omdat ik je verder niet ken, maar meer in het algemeen zou ik als alternatief bupropion adviseren, in een dosis van 150 tot 300 mg/dag.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 december 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Bijwerkingen
Medicatie
SSRI

Lees ook