Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Trauma: Sinds mijn behandeling zijn mijn gedachten of stemmen erger

Vraag

Beste Jim,

Hoe kan het zo zijn dat mijn gedachten of stemmen opdringeriger zijn geworden? Sinds mijn gevoel is geopend door de Jellinek, voel ik meer, sta ik meer in contact met anderen, heb ik veel meer uitscheldgedachten die komen omdat ik op de een of andere manier boos ben op de wereld denk ik. Ik verwerk veel op dit moment, misschien dat dat er iets mee te maken heeft?

Zijn die uitscheldgedachten intrusies? Ben ik psychosegevoelig?

Misschien dat je mij weer raad kan geven in mijn zoektocht naar mezelf.

Alvast hartelijk dank!

Antwoord

Beste J.,

Mensen die getraumatiseerd zijn vroeger, leren om hun gedachten en gevoelens te onderdrukken.

Maar vroeger of later, vaak getriggerd door iets dat herinnert aan het trauma of door een verandering in gebruik van middelen, komen de oude gedachten en gevoelens naar boven. Vaak ervaart de persoon dan heftige emoties en ontladingen waarvan boosheid een kerngevoel kan zijn. De boosheid betreft dan niet alleen de buitenwereld, maar ook jezelf. De stemmen zijn dan een combinatie van schuldgevoel en boosheid gericht op jezelf. Ook kun je allerlei lichamelijke ervaringen gaan ondervinden die letterlijk alle kanten op kunnen gaan. In deze fase van heftige emoties heb je ook het gevoel dat je eigen grenzen vervagen en dat je gedachten en gevoelens als het ware op straat liggen.

Het is dus een hele moeilijke fase waar je nu doorheen gaat. Het is belangrijk om te kijken of er een trauma aan ten grondslag ligt en wat je kunt doen om de heftige gevoelens, gedachten, stemmen en lichamelijke verschijnselen te kanaliseren.

Bij trauma is er dus vaak sprake van psychosegevoeligheid en ook intrusies zijn frequent.

Soms kunnen dingen als meditatie, bewegen en aandacht voor voeding al veel doen.

Veel sterkte, come back!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 12 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Stemmen horen

Lees ook