Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Kan ik sinds ik weer rook de dosering van de olanzapine behouden?

Vraag

Hoi Remke,

Ik ben een tijdje gestabiliseerd op 2.5 mg olanzapine. Het gaat heel goed maar na een kleine tegenslag ben ik weer begonnen met tabak roken. Ik heb de dosering op 2.5 mg gehouden. Ik rook een pakje per dag.

Ik rook nu een week en merk niks van de psychosegevoeligheid.

Is het verstandig om op 2.5 mg te blijven of moet ik met bijvoorbeeld 1.25 mg omhoog gaan?

Dank je wel!

Antwoord

Hoi C.,

Dank voor je vraag. Inderdaad beïnvloedt (het weer gaan) roken de olanzapinespiegel. Dit is wat er in het Farmacotherapeutisch Kompas staat: “Roken versnelt het metabolisme van olanzapine; klinische controle wordt aanbevolen, overweeg een dosisverhoging.”

Roken versnelt de afbraak van olanzapine in je bloed, waardoor je feitelijk minder werkzame stof in je bloed hebt en dus minder bescherming tegen psychotische klachten.

Wat te doen? Je zou aan de hand van je signaleringsplan of WRAP goed kunnen letten op triggers en vroege signalen van terugkeer van psychotische verschijnselen en dan iets verhogen. Of nu al iets verhogen. Het is aan jou. Bespreek dit ook vooral met je behandelaar. Jullie weten hoe gevoelig je bent.

Hoop dat dit je verder helpt!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Remke van Staveren op 30 december 2022

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
olanzapine
Psychosegevoeligheid

Lees ook