Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waarom wordt ‘slaapmedicatie’ voorgeschreven tegen advies in van Farmacotherapeutisch Kompas?

Vraag

Beste Jim,

Gedurende mijn depressieve periodes is het belang van slapen heel duidelijk geworden. Ik ontregel snel als ik weinig slaap.

De huisarts schreef me al eens quetiapine voor. De ene psychiater gaf me voor drie maanden zopiclon mee, en de andere schreef mirtazapine voor om te slapen. Als ik dit dan check op Farmacotherapeutisch Kompas wordt dat alle drie op die manier afgeraden.

Waar doe ik dan goed aan? En waarom schrijft iedereen dit toch op die manier voor?

Groetjes,

J.

Antwoord

Beste J.,

Dank voor bericht.

In principe is er geen medicatie die de slaap kan helpen. Dit is het onderliggende probleem. Er is wel medicatie die mensen kortdurend kunnen nemen om te helpen slapen, maar langer dan 1-2 weken is in principe niet mogelijk.

De reden hiervoor zijn tolerantie (het lichaam raakt aan de medicatie gewend zodat het effect uitdooft) en afhankelijkheid (verslaving: het lichaam kan niet meer zonder).

Dus het Farmacotherapeutisch Kompas is streng in dit opzicht…. Er is geen slaapmedicatie, alleen wat dingen die kortdurend gebruikt kunnen worden.

Hope this helps,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 20 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
slaapproblemen

Lees ook