Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat kan ik doen aan mijn slaapproblemen?

Vraag

Hallo Ralph,

Sinds de afbouw van Nortrilen en slaapmiddelen heb ik slaapproblemen. Het lukt nu niet meer om in slaap te komen. Ik heb 17 jaar Nortrilen gebruikt en 10 maanden slaapmiddelen.

Wat is uw advies?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste W.,

Dat is een bekend probleem: als je langdurig medicijnen hebt gebruikt die de slaap verbeteren, kun je na afbouwen daarvan langere tijd moeite hebben om de natuurlijke slaap te hervinden.

Er zijn tegenwoordig online slaapcursussen om daarbij te helpen. Van belang is dat je je eigen slaapritme weer weet te vinden: ben je een ochtendmens? een avondmens? Hoe dan ook begint een goede nachtrust met het elke dag op tijd opstaan. Dus nooit uitslapen, ook als je de avond ervoor lang hebt wakker gelegen. In de loop van de dag bouwen we ‘slaapdruk’ op, wat maakt dat we in de avond moe en slaperig worden. Dat begint zodra we in de ochtend het daglicht opvangen.

Begin de dag dus met een vaste ochtendwandeling. Opnieuw slaappillen gaan gebruiken is verleidelijk, maar toch af te raden. Je bent niet voor niets gestopt. Het kan best een tijd duren voordat je weer goed slaapt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
slaapproblemen

Lees ook