Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Wat is wijsheid qua afbouw in verband met slaapproblemen?

Vraag

Momenteel ben ik lorazepam aan het afbouwen. Ik zat op driemaal daags 1 mg. De eerste 2 mg heb ik inmiddels afgebouwd (de tweede met behulp van een taperinstrip) – voor de laatste mg kreeg ik ook een taperingstrip voor afbouw in 28 dagen. Ik ben daarmee 6 weken geleden begonnen. Hier ging het echter mis.

Al na een week kreeg ik milde ontwenningsverschijnselen maar ik zette door (niet zo verstandig, ik weet het…) tot 0.2 mg. De ontwenningsverschijnselen werden erger – er kwam ook slapeloosheid bij.

Op advies van de psychiater terug naar 0.5 mg. Ik hoopte dat de ontwenningsverschijnselen daardoor zouden verdwijnen, maar helaas bleek dat niet het geval. De slaapproblemen werden steeds erger. Ik slaap nu nog maar 3 tot 4 uur per nacht en dan ben ik uren klaar wakker.

Wat is wijsheid? Kiezen op elkaar en volhouden of terug naar 1 mg en dan opnieuw beginnen?

Antwoord

Dag R.,

Dank voor je vraag. Laat ik beginnen met een enorm compliment! Geweldig dat je lorazepam (een benzodiazepine) afbouwt, het is een van de moeilijkste middelen om af te bouwen (na roken). Zet vooral door! De beloning, in de zin van helder denken en al je zintuigen weer lekker wakker, is enorm.

Maar… voor het zover is moeten je hersenen weer resetten, en moet je eigen bioritme (GABA-systeem) weer op gang komen. Dat kan even duren, helaas helaas. Je hebt geweldig hyperbool (glijbaan curve) afgebouwd, nu doorzetten.

Dit, het niet kunnen slapen, gaat hoe dan ook een keer over, maar kan een tijdje duren. De enige uitzondering daarop is als je vroeger ook niet goed kon slapen, want je vroegere patroon komt straks weer terug. Mijn advies: liever meditatie dan medicatie. En alle adviezen op het gebied van slaaphygiëne volgen die je online kunt vinden.

Ik wens je veel kracht en doorzettingsvermogen.

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Remke van Staveren op 19 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
benzodiazepinen
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook