Main content

Vraag

Geachte heer Kupka,

Ik gebruik sinds zes weken Wellbutrin 300 mg tegen depressie.

Nu lijd ik aan slapeloosheid en slaap slechts twee uur per nacht. Melatonine werkt niet. Toen ik Seroquel slikte had ik geen slaapproblemen, maar ik wil niet terug naar dit medicijn.

Wat is een goede oplossing voor mijn slaapprobleem?

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Via PsychoseNet kunnen we geen individuele behandeladviezen geven.

Meer in het algemeen kan ik wel zeggen dat melatonine geen gewoon slaapmiddel is en dus niet werkt bij 'gewone' (in)slaapproblemen. Het is alleen bedoeld om de timing van het inslapen te verschuiven, zoals bij jetlag of als je een 'verlate fase slaapstoornis' hebt en je gewoon eerder in de 24-uurs cyclus wilt slapen en ontwaken.

Quetiapine (Seroquel) kan ook in een veel lagere dosis (bijvoorbeeld 25 mg snelwerkend) de slaap verbeteren. Wie bupropion (Wellbutrin) in de avond inneemt, kan eens proberen om het in de ochtend in te nemen, omdat slapeloosheid een bijwerking van dit middel kan zijn.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 juli 2020
  • Deel deze pagina: