Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Slapeloosheid behandelen met olanzapine?

Vraag

Ik ben bipolair 1. Ik slik nu 30 jaar lithium. Ik moest wegens de witte bloedlichaampjes twee jaar geleden stoppen met carbamazepinum. Dit slikte ik 20 jaar. Sinds die tijd lijd ik aan slapeloosheid.

Ik slik op dit moment twee maal per week 10 mg Normison, afgewisseld met 10 mg oxazepam, om gewenning tegen te gaan tegen de slapeloosheid. Ik heb quetiapine 25 mg geprobeerd maar ik kreeg daar rusteloze benen van. Zelfs van 12,5 mg. Ik overweeg nu om olanzapine 25 mg voor het slapen in te nemen.

Is dat aan te raden of heeft u een ander idee voor mij? De 2 of 3 nachten dat ik niks gebruik slaap ik 3 to 5 uur.

Ik gebruik ook CBD, maar weet niet of het helpt. Met THC durf ik niet aan.

Ik ben een vrouw van 64 jaar en weet het niet meer.

Antwoord

Slaapproblemen zijn altijd erg vervelend, en het is inderdaad niet gemakkelijk om dit langdurig met medicatie te behandelen. Het hangt er ook wel vanaf waardoor je niet kan slapen. Als het gaat om een (lichte) vorm van ontremming, dan is een middel tegen manie best een rationele behandeling. Olanzapine 25 mg lijkt me nogal fors voor slaapproblemen, dit is een dosis die we gebruiken mij een acute manische episode. Als je al olanzapine zou proberen voor dit doel, dan denk ik eerder aan 2,5 mg of 5 mg.

Een ander veelgebruikt middel is Promethazine (Phenergan), dat eigenlijk een middel tegen allergie is, maar als nevenwerking slaperigheid heeft. Over het algemeen wordt dit goed verdragen en treedt geen gewenning op.

THC zou ik niet doen, er is niets bekend over de effecten daarvan bij bipolaire stoornissen. Er zijn ook niet-medicamenteuze behandelingen van slaapstoornissen, die zijn tegenwoordig ook beschikbaar via eHealth modules.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 64
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
olanzapine

Lees ook