Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Slapeloosheid – moet in het brein zitten?

Vraag

Geachte heer van Os,
Mijn vrouw heeft al vanaf midden november directe slapeloosheid. Nadat ze die avond een ernstig naar gevoel heeft gehad in het achterhoofd slaapt ze niet meer. Dwz ze valt in slaap maar direct daarna volgt er een soort elektrische schok in het hoofd en is dan weer wakker! Dit gebeurt elke keer weer. Ze heeft sinds november slaapmedicatie (benzo’s), ze reageert daar overdag zo heftig op dat ze overdag een labiel en een psychiaters patiënt is. In de loop van de avond gaat de medicatie weer haar lichaam uit en dan is ze weer de oude! Ze heeft diverse gesprekken gehad met psychiater en psychologen en zei ervaren geen persoon die burn-out of overspannen is. Slaaponderzoek onder invloed van de benzo’s ook niets geconstateerd. Ze heeft een MRI gehad van hoofd maar daar zien ze niks. Nu lees ik dat UMC al aangeeft dat een MRI niet alles zegt en dat er wellicht andere scans nodig zijn op een oorzaak te vinden. Maaaaar we komen geen steek verder, zelfs aangegeven dat ik zelf de andere soorten scans wil betalen! We zoeken een arts die out of the box denkt en niet maar denkt het is psychisch….want dit is ook al onderzocht. Er gaat ergens iets fysiologisch mis…of schade hersenen….Ook heeft ze inmiddels vrijwillig opname gedaan op psychiatrie-afdeling ter observatie omdat ze de klachten van de benzo’s niet konden verklaren en tevens afbouwen van de benzo’s, dat is binnen 2 weken gedaan, niet echt succes aangezien de ontwenning extreem is en de oorzaak de elektrische schok waar ze wakker van wordt er nog steeds is! Inmiddels dus weer aan de benzo’s.
Heeft u met al uw kennis nog suggesties, een ziekenhuis of arts die meer wil doen dan alleen maar bloedonderzoeken te doen, we zijn radeloos, mijn vrouw trekt die cyclus niet waar ze elke keer doorheen moet…hoor graag van u.
Met vriendelijke groeten,

Antwoord

Beste,

Scans zijn er om een relatief grof neurologisch probleem op het spoor te komen, zoals tumoren en infarcten.

Insomnie en elektrische sensaties klinken niet als symptomen van een neurologisch syndroom dat op een scan van de hersenen te zien zou zijn – welk type dan ook.

Waar je rekening mee moet houden is dat onze psyche soms in een staat van disbalans terecht kan raken waar we ons hoogst vervelend bij voelen, waar we ons tegen verzetten en zelfs tegen vechten. Dit geeft de ervaring van ernstig psychisch lijden.

Vaak is een groter probleem de betekenis die we aan de psychische disbalans toekennen dan het probleem zelf.

Ook al zien de psychiaters/psychologen geen burn out – de slaap is wel ontregeld.

Jullie lijken er voor te “kiezen” dat de staat van je vrouw de betekenis heeft van een neurologisch syndroom (hersenschade….er gaat fysiologisch iets mis….) dat met een scan gediagnosticeerd zou kunnen worden. Hiermee maak je het voor jezelf heel moeilijk, want het is, zoals ik al boven uitlegde, zeer onwaarschijnlijk dat het om een scan-diagnosticeerbaar neurologisch syndroom gaat.

Benzo’s gaan soms gepaard met paradoxale reacties..

Een alternatieve hypothese is dat je vrouw een vrij perfectionistisch ingesteld iemand is die in een staat van psychische disbalans is geraakt hetgeen zich uit op het niveau van de slaap – en een eigen leven is gaan leiden door onderliggende onrust rond de betekenis van neurologische ziekte.

Jullie zouden ook een weg kunnen bewandelen van acceptatie (hoe moeilijk ook), weerbaarheidsbevordering, rust en beweging….en wachten tot het evenwicht zich weer herstelt….

Wellicht de moeite van het onderzoeken waard?

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook