Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Is het staken van de Ritalin de oorzaak van de bipolaire stoornis?

Vraag

Mijn zoon (nu 32 jaar) heeft ADHD (gediagnosticeerd op 6-jarige leeftijd) en hij heeft tot zijn vijftiende Ritalin geslikt. Daarna heeft hij Neurofeedback therapie gehad en bleek Ritalin niet meer nodig.

Toen hij 25 was kreeg hij een psychose en tot op heden heeft hij last van dwanggedachten en dwanghandelingen. Het gaat op en af, maar nog geen enkele behandeling is effectief gebleken.

Onlangs heeft de psychiater gezegd dat hij waarschijnlijk een bipolaire stoornis heeft.

Kan dit te maken hebben met het stoppen met Ritalin? En hadden we dit dan kunnen voorkomen?

Dank voor uw antwoord.

Antwoord

Beste J.,

De diagnose bipolaire stoornis krijgen heeft niets te maken met een vroegere behandeling met methylfenidaat (Ritalin). Wel kan het zijn dat iemand met de kwetsbaarheid voor een bipolaire stoornis (bijvoorbeeld omdat het in de familie voorkomt) bij een behandeling met methylfenidaat voor ADHD een eerste uiting krijgt van (hypo)manie.

Hoe dat bij jouw zoon zit kan ik op afstand niet beoordelen, maar als er 10 jaar zit tussen behandeling met Ritalin en een eerste psychose is dat verband er niet. Dat kan hij ook aan zijn psychiater vragen, die heeft het complete plaatje.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 4 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie
Ritalin

Lees ook