Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Kan je na stoppen antipsychotica last van onrustgevoelens krijgen?

Vraag

Kan je van 2 jaar slikken van olanzapine en seroquel sterke onrustgevoelens in je buik krijgen? En kunnen deze gevoelens sterker worden als je stopt?

Ik ben inmiddels een paar dagen gestopt en het is niet uit te houden. Alleen een lorazepam werkt voor een paar uur. Met deze gevoelens kan je je nergens op concentreren.

Antwoord

Dank voor je vraag.

Je beschrijft sterke onrustgevoelens in je buik, en ik zie dat je lorazepam, wietolie en zelfzorgproducten als valdispert gebruikt om de onrust tegen te gaan. Ik maak daaruit op dat je veel klachten hebt.

Om je vraag te beantwoorden: als je stopt met olanzapine en seroquel dan kun je weer allerlei gevoelens ‘ongefilterd’ en ‘ongedempt’ voelen, de aangename en de minder aangename, dus ook onrust en angst. En ja, die kun je in je buik voelen, sommige mensen zijn daar heel gevoelig voor. Dat hoeft niet perse te betekenen dat deze gevoelens bestreden moeten worden. Het kan helpen om samen met iemand, zoals een behandelaar, na te gaan waarom je deze gevoelens hebt en wat die betekenen.

Maar voordat je dat doet, moet je er wel zeker zijn dat de ‘onrust in de buik’ niet door iets lichamelijks veroorzaakt wordt. Dus vergeet ook niet je door de huisarts na te laten kijken, voordat je de conclusie trekt dat je onrustgevoelens psychisch zijn.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt.

Beantwoord door: Remke van Staveren op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
olanzapine
onrust
overige onderwerpen
Seroquel

Lees ook