Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Gevoelens van lichamelijke onrust

Vraag

Eerder nam ik contact met je op omtrent mijn zware psychose uit het verleden en mijn herstel. Ik meen dat je er nogal vóór bent medicatie af te bouwen, maar dit kan en ga ik nooit meer doen.

Ik heb al 45 jaar een Depot Cisordinol. Mijn verstand is naar mijn mening helder en dit wil ik zo houden, tevens ben ik redelijk succesvol met schrijfwerk. Ik heb echter het idee dat mijn psychiatrische medicatie nog een aanvulling nodig heeft, wegens mijn lichamelijk gevoelde onrust. Ik word hierdoor soms zeer gekweld. Ik heb dan diep van binnen een gevoel van brandende angst of onrust. Het trekt wel weer weg maar het treedt op in aanvallen als ik in winkels, musea e.d. ben.

Nu heb ik het idee dat ik gebaat zou zijn bij het gebruik van Phenergan (Promethazine). Tijdens mijn herstelfase kreeg ik dit ook, maar dit is afgebouwd. Ik ervaar vrijwel nooit diepe rust in mijn lichaam. Ik ben er wel aan toe meer tot rust te komen en zie hier zeer naar uit

Denk je dat dit middel mij zou kunnen helpen? En in welke dosering moet ik het dan gebruiken? Kan ik het ook incidenteel gaan gebruiken als ik een aanval heb?

 

Antwoord

Dank voor je vraag!

Even ter verduidelijking: Ik ben niet per se voor medicatie afbouwen, ik ben voor een actieve zoektocht naar de laagste effectieve dosis.

Soms is die dosis nul – een andere keer hoger.

Ik vraag me af of je last hebt van acathisie (innerlijke onrust die ook met motorisch onrust gepaard kan gaan) in het kader van de antipsychotische medicatie.

Ook is het mogelijk dat het een uiting is van agorafobie (pleinvrees) dat zich typisch uit als iemand zich in winkels of musea bevindt. De behandeling van agorafobie is met psychotherapie, niet medicatie.

Als het acathisie is, dan kan helpen: kortdurende behandeling met een bètablokker, een benzodiazepine, dosisverlaging en/of overgaan op een antipsychoticum met een lagere bindingsaffiniteit (dwz: dat minder sterk plakt aan de dopaminereceptor).

Je kunt ook proberen met promethazine (bv 25mg) om te kijken of dit helpt… Het remt de angst een beetje, dus wellicht dat dat je beter doet voelen.

Beste is dus om dit alles met de voorschrijver te bespreken en kijken waar jullie op uit komen….

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 66 jaar
Beantwoord door: Jim van Os op 1 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook