Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Ik kom niet van de stress af, wat kan ik doen?

Vraag

Beste Tim,

Ik heb aan het begin van de zomer een psychose gehad. Ik ben daarvoor in dagbehandeling gegaan.

Hierna vonden verschillende stressvolle gebeurtenissen plaats. Waaronder privacyschending door de ggz waardoor ik thuis kwam te zittten, het overlijden van mijn moeder, verergering tinnitus, corona….

Ik vind geen ontspanning meer, knars met mijn tanden en krijg weinig begrip van een aantal behandelaren. Ook moet ik beslissen of ik het werk wil blijven doen en dat weet ik nog niet.

Ik kom niet van de stress af, wat kan ik doen?

Vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste P.,

Bedankt voor het delen en je vraag! Jeetje, wat een opsomming aan situaties zeg. Logisch dat de stress zich opstapelt, en je je zo voelt.

Zijn er in de afgelopen periode ook lichtpuntjes geweest? Al zijn ze misschien lastig te zien binnen alle donkerte. Waar word je gelukkig van? Hoe kan je op een opbouwende manier naar je situatie kijken? Schrijf je wel eens?

Manieren van expressie vinden zijn belangrijk, de stress moet eruit. Ik doe zelf veel met ademoefeningen, lichaamsgerichte dingen, sporten, creatief bezig zijn. Om de stress eruit te gooien. Om daarbinnen ook m'n eigen stem, mijn wil te kunnen horen. En daarnaar te leven. Al is die soms ondergesneeuwd.

Waar heb je grip op, wat kan jij direct beïnvloeden? Hoe heftig het ook is, de privacyschending, het overlijden van je moeder, kun je dat ergens een plek geven? Kun je rouwen, het voelen, en daarmee ook loslaten? Of blijf je in een 'loop'? Waarover kan jij verantwoordelijkheid nemen?

Allemaal vragen die ondersteunend kunnen zijn om je eigen kracht weer te vinden. Als je goed luistert (hoe cliché het ook is) naar je hart, dan weet je heus welke keuzes je moet maken.

Succes en sterkte!

Mocht je nog meer willen vragen of delen, voel je vrij om dat te doen!

Warme groet,

Tim Knoote

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Tim Knoote op 19 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook