Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waarom komen suïcidale gedachten steeds terug terwijl ik niet dood wil?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb iets raars wat ik graag zou willen begrijpen. Ik ben bekend met depressie en oud zeer. Nu zijn de episodes al een paar keer uitgedraaid op suïcidale gedachten. Het is alsof ze mijn hoofd binnensluipen, terwijl ik echt niet dood wil.

Ik wil gewoon leven en me goed voelen! Omdat het dan zo gevaarlijk voelt en ik niet zeker weet of ik mezelf kan vertrouwen in het weerstaan van die gedachten, vraag ik om antidepressiva. Dit helpt prima, als eerste verdwijnen die gedachten dan weer en even later de somberheid. Maar hoe kan het nu dat die gedachten komen terwijl dat niet is wat ik wil?

Groetjes,

J.

Antwoord

Hey J.,

Suïcidale gedachten kunnen op verschillende manieren verschijnen en worden ervaren, afhankelijk van de individuele psychische gesteldheid en omstandigheden van een persoon. In sommige gevallen kunnen suïcidale gedachten meer obsessief of compulsief van aard zijn, eerder dan het gevolg zijn van diepe gevoelens van wanhoop of depressie. Deze manier van denken kan soms worden gekoppeld aan syndromen zoals de obsessief-compulsieve stoornis (OCD).

Bij mensen met OCD kunnen suïcidale gedachten opduiken als een soort obsessieve gedachte, die steeds terugkeert ondanks pogingen om deze te onderdrukken of te negeren. Deze gedachten kunnen erg verontrustend zijn en angst opwekken, omdat ze niet overeenstemmen met hoe de persoon zich werkelijk voelt of hoe zij zich willen voelen. Deze gedachten zijn meer ‘egodystonisch’, wat betekent dat ze in strijd zijn met het zelfbeeld en de eigen wil van de persoon. Ze kunnen zichzelf bijvoorbeeld geen schade willen toebrengen, maar toch terugkerende, ongewenste gedachten hebben over zelfbeschadiging en daar weer angst voor ontwikkelen omdat ze het koppelen aan een risico om daadwerkelijk tot suïcide over te gaan.

Het is belangrijk om te benadrukken dat, ondanks het verschil in de aard van deze suïcidale gedachten, ze net zo serieus moeten worden genomen als suïcidale gedachten die ontstaan in het kader van een diepe depressie. Elke vorm van suïcidale gedachten is een signaal dat iemand lijdt en hulp nodig heeft.

Het begrijpen van de aard van deze gedachten kan nuttig zijn voor professionals bij het bepalen van de juiste behandeling. Voor iemand wiens suïcidale gedachten meer compulsief zijn, kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om behandelingen te overwegen die effectief zijn gebleken bij OCD, zoals cognitieve gedragstherapie (CBT), exposure en responspreventie (ERP), en/of bepaalde medicijnen.

Dus het is zaak denk ik om er samen met een hulpverlener goed naar te kijken.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 27 juni 2023

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Depressie
Suïcidale gedachten

Lees ook