Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Suïcidaliteit of spiritualiteit?

Vraag

Hoi Jim
Ik was degene die laatst de vraag wat suicidaliteit is, stelde.
De achtergrond was, dat ik bij de huisarts vroeg naar de crisisdienst. Dat kon niet, want ik was niet suïcidaal. Dat rees de vraag: wat suïcidaliteit is. Het was niet mijn eigen huisarts. Dus lastig.

Daarna s avonds 113 gebeld met dezelfde vraag.

Werd ook niet echt duidelijk.
Ik wil vanuit spiritualiteit visie geen eind aan mijn leven maken.
Wel zou ik op vele momenten wel dood willen, alleen zelf doen…..idem met euthanasie.

Dat maakt het, in ieder geval voor mezelf, moeilijk te beoordelen is of ik suïcidaal ben, het kan ook verstopt zijn geraakt achter mijn visie. Begrijp je wat ik zeg?

Hoe wanhopig ik ook ben, geen crisisdienst voor mij of toch wel?

Dit is een reactie op je antwoord nog. Dank je wel daarvoor.

Is dus niet echt een vraag.

Antwoord

Dank je voor toelichting.

Ik denk dat we allemaal wel bezig zijn (soms) met thema's als eindigheid, verbondenheid, dreigende zinloosheid - en of er nog een toekomst is, cq zou moeten zijn....in hoeverre de dood een oplossing voor ervaren zinloosheid, eenzaamheid, eindigheid....

Suïcidaliteit is niet een ja-nee ding dat altijd helder te definiëren is.

Waar het om gaat is: je kan de zaak misschien helderder krijgen door hier met iemand over te spreken. Ons levensperspectief staat soms onder druk - dat is een existentieel thema dat aandacht verdient.

Niet de crisisdienst, maar gewoon een ander mens, in je netwerk of als dat niet mogelijk is een hulpverlener of geestelijk verzorger, om te spreken over existentiële thema's. Heeft het leven nog zin voor je? En zo ja, wat zijn dan doelen waar je naar zou kunnen streven? Is het mogelijk dat je herstel van perspectief kan krijgen en zo ja, hoe? In hoeverre is de dood een oplossing? Wat zou dat betekenen? Hoe is het spirituele in je leven er nu aan toe? Kan dat versterkt worden? Is er acceptatie mogelijk van moeilijke thema's?

Je huisarts kan je heel eenvoudig naar iemand verwijzen....zeker gezien het feit dat er ook depressie is...

Ik denk dat spreken met iemand een goed idee is, in ieder geval.

Veel sterkte en succes.

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 11 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Spiritualiteit

Lees ook