Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan suikerziekte je psychose verergeren?

Vraag

Kan suikerziekte je psychose verergeren, of het risico op psychose vergroten?

Antwoord

Hey M.,

Ja, het kan gebeuren dat suikerziekte, of diabetes, invloed heeft op je geestelijke gezondheid, inclusief het risico op een psychose. Als je diabetes hebt en je bloedsuikerspiegel is vaak te hoog of te laag, kan dit je stemming en je gedrag beïnvloeden. Een hele hoge of lage bloedsuikerspiegel kan soms zorgen voor verwarring of zelfs voor ernstigere problemen zoals een psychose.

Daarnaast kan stress door het omgaan met diabetes ook invloed hebben op je geestelijke gezondheid. En als je al te maken hebt met psychische uitdagingen, kan de extra stress van diabetesbeheer het soms zwaarder maken.

Het is dus belangrijk om goed op je diabetes en je mentale gezondheid te letten, en hulp te zoeken als je merkt dat het niet goed gaat. Heb je hierover afspraken met je hulpverleners gemaakt?

Hope this helps,

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

diabetes
Psychosegevoeligheid

Lees ook