Main content

Vraag

Beste Peter,

Is het ook mogelijk om een taperingstrip te laten bereiden van het orginele merk Efexor?

Op de generieke variant venlafaxine heb ik in het verleden namelijk niet goed gereageerd.

Graag hoor ik van je.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Wat je vraagt is helaas niet mogelijk. Alleen de fabrikant van Efexor (venlafaxine), het farmaceutische bedrijf Pfizer, kan tabletten voor afbouwmedicatie bereiden waarvan de samenstelling 100% gelijk is aan die in Efexor. Als je taperingstrips wilt gaan gebruiken dan zul je dus gebruik moeten maken van de tabletten die daarin worden gebruikt. De venlafaxine daarin is hetzelfde als in Efexor, maar de samenstelling van de tabletten - de gebruikte vulstoffen – kan een beetje anders zijn. Net als bij andere producenten van generieke venlafaxine.

Voor de meeste mensen maken eventuele verschillen in samenstelling in de praktijk geen verschil, maar voor sommige mensen helaas wel. Dat kan per producent verschillen. Dat je eerder problemen had met andere venlafaxine dan Efexor hoeft nog niet te betekenen dat je die problemen ook zult hebben met de tabletten in afbouwmedicatie. Misschien werken die voor jou wel net zo goed als Efexor. Dat zul je pas weten als je taperingstrips gaat gebruiken.

Een alternatief voor de taperingstrip, afbouwmedicatie met tabletten waarvan de samenstelling 100% gelijk is aan die in Efexor, is er op dit moment niet.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 23 juli 2020
  • Deel deze pagina: