Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Zijn er taperingstrips beschikbaar voor quetiapine retard?

Vraag

Beste meneer Groot,

Op de site taperingstrip.nl lees ik dat er taperingstrips beschikbaar zijn voor quetiapine.

Ik gebruik quetiapine retard. Zijn hiervan ook taperingstrips beschikbaar?

Dank u wel.

Antwoord

Beste J.,

De Regenboog Apotheek gaat taperingstrips maken voor quetiapine retard zodra dat kan. Daarvoor wordt nu al een tijd gewacht op de levering van een bepaalde grondstof, en het is niet duidelijk hoelang dat nog kan duren. De Regenboog Apotheek heeft daar zelf geen invloed op. Ik hoop dat dit probleem snel zal worden opgelost. Of dat misschien al zo is kun je zelf navragen bij de Regenboog Apotheek.

Voor jou betekent dit op dit moment, dat je quetiapine alleen met taperingstrips voor ‘gewone’ quetiapine (dus geen langzame afgifte) kunt gaan afbouwen. Dat hoeft gelukkig niet echt een bezwaar te zijn omdat je ervoor kunt kiezen om je quetiapine niet een keer per dag in te nemen, maar op twee verschillende tijdstippen. Waarbij je dan op ieder tijdstip de helft van je dagelijkse dosis inneemt. Je behandelaar kan dat, als je dat wilt, op het recept/bestelformulier aangeven.

Hieronder vind je nog een uitleg over hoe je in goed overleg met en samen met je behandelaar, veilig en verantwoord je quetiapine kunt gaan afbouwen. Je kunt dit antwoord en die uitleg aan je behandelaar laten lezen als je daarmee gaat bespreken hoe je je quetiapine wilt gaan afbouwen.

Ik hoop dat je met dit antwoord geholpen bent en als je quetiapine gaat afbouwen, dan wens ik je daarbij alvast veel succes.

Met vriendelijke groet,

Peter


ALGEMENE UITLEG OVER VERANTWOORD AFBOUWEN IN DE PRAKTIJK
Als je medicatie gebruikt raakt je lichaam daaraan gewend. Over wat er dan in je lichaam allemaal kan gebeuren is best veel bekend maar nog lang niet genoeg om te kunnen voorspellen of en wanneer en hoe snel iemand onttrekkingsklachten zal krijgen, hoelang die dan zullen duren en hoe erg die dan zullen zijn.

Omdat je niet van tevoren precies kunt weten of de snelheid waarmee je gaat afbouwen voor jou goed is, moet je tijdens het afbouwen proberen om iedere dag bij te houden hoe goed dat voor jou gaat. Zolang het goed gaat kun je verder gaan met afbouwen volgens het schema dat was gekozen. Als je merkt dat je tijdens het afbouwen (onttrekkings)klachten begint te krijgen, dan is dat een teken dat het afbouwen voor jou te snel begint te gaan.

Wat je dan NIET moet doen is zomaar verder gaan met het verlagen van de dosis, omdat onttrekkingsklachten dan nog erger zullen worden. En dat wil je niet. Wat je WEL moet doen is contact opnemen met je behandelaar en bespreken of je bijvoorbeeld een tijdje op dezelfde dosis gaat blijven. We noemen dat stabiliseren. Stabiliseren doe je om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de dosis waarop je zat toen je klachten begon te krijgen. Onttrekkingsverschijnselen zullen hierdoor verminderen en hopelijk weer helemaal verdwijnen. Dat kan heel snel gaan. Als dat gebeurd is, dan kun je daarna als je je weer goed en sterk genoeg voelt verder gaan met afbouwen. Alleen moet je dat dan langzamer doen dan je eerder deed.

Als je op deze manier met je behandelaar goed kunt samenwerken dan heb je de minste kans op problemen en de grootste kans dat het afbouwen zal lukken. Als je daarvoor meer tijd nodig hebt, dan moet je die tijd ook nemen.

De beste manier om geleidelijk en verantwoord af te bouwen zoals hierboven bedoeld is, is om de dosis in een aantal kleine stapjes te verlagen waarbij ervoor gezorgd wordt dat die stapjes naar het einde toe steeds kleiner worden. In technische termen noemen we dat hyperbolisch afbouwen. Je kunt dit vergelijken met de manier waarop een kind van een glijbaan afgaat. In het begin gaat dat sneller maar door de curve van de glijbaan gaat dat naar het einde toe steeds langzamer. Dat zorgt ervoor dat het kind, ook al gaat dat in het begin heel snel, aan het eind toch zonder schok en heel gelukkig tot stilstand kan komen. Bij afbouwen probeer je hetzelfde te bereiken. Waarbij je jezelf kunt helpen door tijdens het afbouwen goed op te letten hoe dat voor jou gaat zodat het afbouwschema op tijd kan worden aangepast als je merkt dat het voor jou te snel begint te gaan (dat wil zeggen als je door het afbouwen klachten krijgt).

Bij afbouwmedicatie zit altijd een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag moet invullen. Dat is niet moeilijk en het kost je niet veel tijd. Als je dat iedere dag doet dan kun je veel beter zien hoe het afbouwen voor jou gaat, en als je het ingevulde formulier aan je behandelaar laat zien dan kan hij of zij dat ook zien. Dat helpt jullie om samen goede beslissingen over jouw afbouw te nemen.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Peter Groot op 8 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
Quetiapine
taperingstrips

Lees ook