Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Te lage dosis olanzapine voor psychose?

Vraag

Hallo Ralph,

Ik leef momenteel met mijn vriend (met wie ik niet samenwoon) die vorige week woensdag opnieuw in een psychose is geraakt. Vorig jaar maakte ik dit voor het eerst mee en heb geleerd minder in de angst te schieten en hem vertrouwen te geven. Ik ben afgelopen donderdag gestart met 1,25 mg olanzapine, de dosis waar hij sinds 5 maanden vanaf was. Het gaat af en aan en we praten steeds meer. Ik begrijp hem steeds beter en vanmiddag vertelde hij over de angstige wereld waar hij dan in is. Hij probeert er uit te komen door het te aanvaarden en het af te wachten. Het duurt uren voor hij er weer uit is en in de nacht is het risico het grootst. Er is veel vertrouwen van hem in mij maar zijn ervaringen in het verleden zijn erg negatief.

Mijn vraag: is het verantwoord dat ik doorga op zo’n lage dosis medicatie, waardoor hij steeds weer in de psychose schiet? Put ik hem niet te veel uit, want hij slaapt minimaal.

Wat kan ik sowieso het beste doen nu?

Antwoord

Beste A,

Wat goed dat je je vriend zo behoedzaam door zijn psychotische periode probeert te loodsen. Dat naasten ook werkelijk dichtbij blijven in tijden van verwarring is ontzettend belangrijk.

In een psychose kun je je erg alleen voelen als anderen niet goed kunnen snappen welke angsten er in je omgaan. Kennelijk is hij gevoelig om psychotische verschijnselen terug te krijgen, en het is best mogelijk dat die hele lage dosis olanzapine van 1,25 mg (een half tabletje?) hem ook op de langere termijn daartegen beschermt. Het kan een reden zijn om dat te blijven gebruiken.

Heeft hij er last van, of staat hem het langdurige gebruik van medicijnen hem hoe dan ook tegen? Voor dit moment is 1,25 mg wel erg weinig om een psychose te behandelen, en zou ik toch eigenlijk zeker 2,5 of 5 mg adviseren tot de psychotische angsten weer onder controle zijn. Kennelijk verdraagt hij zo’n wat hogere dosis ook wel. Daarna bouw je het weer af, en blijft hij toch zeker enkele maanden weer die 1,25 mg gebruiken.

Is er nog een behandelend psychiater? Sterkte, en nogmaals: goed dat je zo weloverwogen met hem meedenkt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
olanzapine

Lees ook