Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan een te snelle switch van antidepressiva blijvende schade tot gevolg hebben?

Vraag

Vanwege angst en depressie heb ik 22 jaar paroxetine geslikt, naar tevredenheid. Na mijn scheiding kwam ik vanwege dezelfde klachten op een PAAZ terecht. Daar is in drie dagen de paroxetine omgezet naar venlafaxine 375 mg. De twee maanden op de PAAZ waren een hel door extreme angst en depressie.

Nu, vier jaar later, slik ik nog steeds venlafaxine en ik voel me nog steeds niet goed.

Zou ik blijvende schade hebben opgelopen door de abrupte switch van paroxetine naar venlafaxine?

Met vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste K.,

Hoewel het snel afbouwen c.q. switchen van antidepressiva tot fikse onttrekkingsverschijnselen kan leiden, lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat dit na vier jaar nog steeds de verklaring is voor jouw klachten. Wat wel duidelijk is, is dat de huidige aanpak, inclusief de hoge dosis venlafaxine, niet werkt.

Kortom, ik zou maar eens met je behandelaar gaan praten over een andere aanpak van je angsten. Wat niet werkt, moet immers niet worden voortgezet. Misschien moeten jullie eens een second opinion vragen, bijvoorbeeld bij een TOP-GGZ afdeling voor angststoornissen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
antidepressiva
Depressie
Medicatie

Lees ook