Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welk medicijn ter vervanging van lithium zou ik kunnen nemen?

Vraag

Beste heer Kupka,

Mijn nieren werken nog maar met een waarde van 61. Ik ben 45 jaar oud en ik zou het echt heel zonde vinden als mijn nieren kapotgaan. Ik neem nu lithium, carbamazepine en aripiprazol.

Is er een vervangend medicijn voor lithium dat ik zou kunnen nemen?

Alvast hartelijk dank en hartelijke groet.

Antwoord

Beste E.,

Via PsychoseNet kan ik alleen een algemeen commentaar geven en geen passend persoonlijk advies.

Stemmingsstabilisatoren die lithium kunnen vervangen zijn valproïnezuur (Depakine), carbamazepine (Tegretol) of quetiapine (Seroquel). Elk middel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Soms is een combinatie van medicijnen (tegen manie en tegen depressie) een goede keuze, dan zijn er nog veel meer middelen beschikbaar.

Er is een Nederlandse Richtlijn die daar adviezen over geeft. Jij gebruikt nu ook al een combinatie. Of lithium vervangen kan worden door een ander middel hangt er ook van af wat je al eerder geprobeerd hebt aan medicijnen, en wat daarvan het effect was. Neem dat nog eens door met je psychiater.

Of de GFR-waarde van 61 echt een probleem is of zou kunnen worden, moet je laten beoordelen door een nefroloog (nierspecialist) die ook verstand heeft van lithium en de bipolaire stoornis. Maak er werk van!

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook