Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb jij tips voor het omgaan met mijn ‘hallucinaties’?

Vraag

Hallo Jim,

Vanaf mijn puberteit (ik ben nu 46) heb ik waarnemingen die anderen niet hebben. Het begon met het zien van mensvormen in mijn kamer en later ook in de klas. In eerste instantie waren dit figuren in licht en ervaarde ik deze niet als dreigend. Later werden ze zwart en was ik heel bang. Ik sliep daardoor slecht en ging bijna niet meer naar school. Ik heb in die tijd hulp gehad en dit leek beter te gaan.

Ik ben altijd mensvormen en aura’s blijven zien, voelen en/of horen. Rond mijn dertigste ben ik overal een spirituele betekenis aan gaan geven.

Vaak ervaar ik mijn waarnemingen als prima, maar het kan ook omslaan in angsten en paranoïde gedachten.
Twee jaar geleden heb ik de diagnose autisme met psychotische kenmerken gekregen. Hierdoor vielen veel puzzelstukjes op zijn plaats.

Waar ik tegenaan blijf lopen is hoe ik deze waarnemingen moet zien. Ik kan mij met periodes zo vastbijten in dit onderwerp dat het een enorm ding wordt en ik daardoor meer waarnemingen ga ervaren. Er is niemand die mij een duidelijk antwoord kan geven. Het zou zo fijn zijn als ik rust kan vinden en mijzelf kan accepteren.

Wellicht heb jij tips voor mij om er beter mee om te leren gaan.

Groet,

S.

Antwoord

Beste S.,

Dank voor je vraag!

Veel mensen hebben dergelijke ervaringen. Het is een uiting van hoe we zoeken naar betekenis in de wereld om ons heen en soms, als je een gevoelige ziel bent, zie je meer betekenis dan anderen. Dit kun je beschouwen als een spirituele ervaring, en wat je dan moet leren is om ze te accepteren als onderdeel van je speciale gevoeligheid als mens.

Je moet ze beter niet gaan proberen te controleren, onderdrukken of verdrijven. Beter is acceptatie en tegelijkertijd je aandacht richten op wat je zinvol en/of van waarde vindt in de ervaringen. Dit kun je doen met Acceptance and Commitment Therapy eventueel. Op UMC Utrecht in het programma GRIP werken we daarmee. Je huisarts kan je daarnaar verwijzen eventueel via aanmeldteam psychiatrie.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 27 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

hallucinaties
Psychosegevoeligheid

Lees ook