Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft u tips met betrekking tot olanzapine en jetlag?

Vraag

Beste Jim,

Voor het eerst ga ik alleen een vlucht naar Amerika maken voor mijn werk. Ik gebruikte jaren 5 mg olanzapine vanwege een psychose, maar dit is twee jaar geleden opgehoogd naar 10 mg vanwege randpsychotische verschijnselen.

Eigenlijk zou ik willen proberen weer wat af te bouwen maar het lijkt me beter dit uit te stellen tot na de reis. Ik weet niet precies hoe ik zal reageren op het tijdsverschil. Heen kom ik vroeg in de middag aan en had ik gedacht wat te bewegen en licht te eten en dan gaan slapen met olanzapine op een normale tijd. Terug kom ik vroeg in de ochtend aan en neem dan denk ik in het vliegtuig olanzapine op normale tijd. Ik hoop dan thuis weer in het normale ritme te komen.

Is het verstandig om nog slaappillen mee te nemen mocht het niet lukken met slapen? En is de manier waarop ik het wil doen haalbaar of zijn er nog andere tips?

Hartelijk dank!

Antwoord

Beste N.,

Dank voor je bericht!

Het aanpakken van jetlag kan een uitdaging zijn, zeker als je psychosegevoelig bent en medicatie zoals olanzapine gebruikt. Wat is wijsheid? Ik ga er hierbij van uit dat je niet slechts één dag blijft of zo, maar dat je enige tijd in Amerika zult zijn.

Begin een paar dagen voor vertrek je slaapschema geleidelijk aan te passen aan de tijdzone van je bestemming. Ga eerder of later naar bed om het verschil te minimaliseren.

Licht is een krachtige regulator van de biologische klok. Zoek ’s ochtends helder licht op en vermijd het ’s avonds om je lichaam aan te moedigen zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone.

Drink veel water voor, tijdens en na je vlucht. Vermijd alcohol en cafeïne, aangezien deze je slaappatroon kunnen verstoren.

Probeer aan boord te slapen als het nacht is in je bestemmingstijdzone. Oordopjes, een slaapmasker en een nekkussen kunnen helpen.

Sta tijdens de vlucht regelmatig op en loop wat rond. Dit helpt niet alleen tegen jetlag, maar voorkomt ook stijfheid en bloedklonters.

Pas na aankomst je slaapschema verder aan: probeer wakker te blijven tot het lokaal avond is. Dit helpt om je interne klok sneller aan te passen.

Lichte activiteiten zoals wandelen kunnen helpen om je energie te verhogen en je lichaam aan te passen.

Eet op lokale tijden, want dit helpt je biologische klok zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone.

Ja, slaappillen kunnen tijdelijk zeker worden gebruikt om te helpen bij het slapen tijdens de reis, maar dit alleen na overleg met je arts!

Slaap is alles – dus een focus hierop zal je helpen!

Hope this helps.

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 20 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook